خبرگزاری ایرنا، وابسته به دولت جمهوری اسلامی ایران، با انتشار مطلبی کوتاه در روز دوشنبه، ۵ تیر ۱۴۰۲، از گفتگوی تلفنی ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم، با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، خبر داد.
ایرنا به نقل از بیانیهٔ روز دوشنبهٔ کرملین نوشت رئیسی و پوتین نه تنها در مورد شورش ناموفق رئیس شرکت خصوصی واگنر علیه دولت روسیه صحبت کردند بلکه در ارتباط با دیگر موضوعات منطقهای و بینالمللی، از جمله «تضمین ثبات در قفقاز جنوبی» و «حل وفصل مساله سوریه»، نیز به گفتگو با یکدیگر پرداختند.
خبرگزاری دولتی ایرنا به نقل از کرملین نوشت:«چشمانداز توسعه بیشتر همکاریهای سودمند دوجانبه با تاکید بر اجرای عملیِ موافقتنامههای موجود در زمینه تجارت، انرژی و حملونقل مورد بحث و بررسی قرار گرفت. همچنین در مورد تداوم تماسهای روسای جمهور دو کشور توافق صورت گرفت.»
در پیوند با وعدههای اقتصادی و تجاری کرملین در این بیانیه، برخی مجاری رسمی اطلاعرسانی در هفتههای اخیر اعلام کردند دولت ولادیمیر پوتین قصد دارد تا، بهمنظور مقابله با تحریمهای غرب علیه مسکو، زمینه عضویت جمهوری اسلامی ایران در «اتحادیه اقتصادی اورواسیا» را فراهم آورد و تاکنون نیز موافقت کشورهای عضو این اتحادیه اقتصادی را نیز جلب کرده است؛ فرایندی که بهگفته معاون نخست وزیر روسیه آخرین مراحل خود را پشت سر میگذارد و بسیار احتمال دارد حکومت اسلامگرای ایران تا پایان سال جاری میلادی بهعضویت اتحادیه اقتصادی اورواسیا نائل شود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با تمامی این اوصاف، صحبتهای رئیسی و پوتین در مورد شورش اخیر واگنر اصلیترین محور گفتگوی این دو مقام ارشد سیاسی محسوب میشود؛ گفتگوهایی که نه تهران و نه مسکو جزئیات آن را در اختیار رسانهها و افکار عمومی قرار ندادند.
پس از آنکه اختلافهای یوگنی پرگوژین، رئیس شرکت خصوصی واگنر، با وزارت دفاع روسیه به بالاترین حد خود رسید، پرگوژین اعلام کرد همراه با نیروهای مسلح تحت امرش به سوی مسکو حرکت خواهد کرد؛ عملیاتی که در میانه حرکت نیروهای واگنر بهسوی مسکو متوقف شد و بر پایه گزارشهای رسمی دولت پوتین با خروج پریگوژین و انتقال او به بلاروس بهاتمام رسید.
با این وجود طی قریب به ۴۸ ساعتی که دولت روسیه با بحران ناشی از نافرمانی نیروهای واگنر مواجه بود، مقامهای نظام جمهوری اسلامی ایران و رسانههای حکومتی فارسیزبان با دولت روسیه همدلی نشان دادند و به دفاع از ولادیمیر پوتین پرداختند.
بهعنوان مثال ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، ضمن تاکید بر اینکه تهران شورش واگنر علیه کرملین را موضوع داخلی روسیه بهحساب میآورد و از دخالت در آن اجتناب میورزد، گفت:«جمهوری اسلامی ایران از حاکمیت قانون در فدراسیون روسیه حمایت میکند.»
اندکی پس از این اظهارات کنعانی، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه دولت ابراهیم رئیسی، نیز در تماسی تلفنی با همتای روس خود کوشید جمهوری اسلامی ایران را متحد دولت ولادیمیر پوتین نشان دهد و با سرگئی لاوروف همدلی نشان داد.
ایندیپندنت فارسی با انتشار گزارشی مفصل در روز یکشنبه، ۴ تیر ۱۴۰۲، به بررسی مواضع مقامهای تهران و همچنین رسانههای وابسته به نظام جمهوری اسلامی ایران در مورد بحران ۴۸ ساعتهٔ موسوم به «شورش واگنر» پرداخت.
از اینرو اندکی پس از انتشار بیانیهٔ روز دوشنبهٔ کرملین در خصوص گفتگوی تلفنی رئیسی و پوتین، محمد جمشیدی، معاون سیاسیِ رئیس دولت سیزدهم جمهوری اسلامی ایران، با انتشار توییتی در حساب کاربری خود نوشت ابراهیم رئیسی در گفتگو با پوتین بار دیگر بر حمایت تهران از «حاکمیت ملی روسیه» تاکید کرد.